Rok 2015

04.03.2015 08:01

Napsali o nás ...

Bohdalovští hasiči letos vyjížděli k sousedům

Bohdalov – O titul Dobráci roku v soutěži vysočinského Českého rozhlasu Region, v níž je Deník mediálním partnerem, se uchází také sbor dobrovolných hasičů z Bohdalova na Žďársku.


Bohdalovští hasiči běžně vyjíždí k požárům a to nejen domů, ale i lesních porostů, dále jsou připraveni pomáhat při povodních, odstraňovat polámané stromy ze silnic, nebo být mezi prvními u dopravních nehod. K zásahům jim slouží dvě výjezdová vozidla. Autor: Deník/ Ondřej Švára
 

Bohdalovský sbor má dlouhou historii. „Založeni jsme byli v roce 1874. Dva roky předtím zachvátil obec obrovský požár, při kterém padlo na osmdesát domů. Proto se lidé tehdy domluvili, že vznikne hasičský sbor," připomněl dávnou historii současný starosta SDH Bohdalov Roman Šimůnek.

Dnes střeží bezpečnost lidí z Bohdalova a okolí šestaosmdesát hasičů, z toho dvaadvacet žen. „Letos jsme vyjížděli v například k požáru rodinného domu přímo tady v Bohdalově. Plameny vyšlehly od žhavého popelu v plastové popelnici. Včasným zásahem jsme uchránili majetek v hodnotě milionů korun,, vzpomněl Šimůnek.

Bohdalovští hasiči běžně vyjíždí k požárům a to nejen domů, ale i lesních porostů, dále jsou připraveni pomáhat při povodních, odstraňovat polámané stromy ze silnic, nebo být mezi prvními u dopravních nehod.

Zároveň se hasiči vzorně starají o informovanost veřejnosti. Mají kvalitní internetové stránky, za které získali cenu Zlatá jeřabina pro nejkrásnější web dobrovolných hasičů na Vysočině. „Každý kdo má nějaký příspěvek, o kterém si myslí, že je zajímavý, tak jej na web umístím. Lidé tak, myslím, dobře vědí, co se ve sboru aktuálně děje," říká velitel SDH Bohdalov Jiří Klimeš, který se o stránky stará.

Nedávno hasiči informovali například o taktickém námětovém cvičení. „Jako výjezdová jednotka se máme jednou do roka účastnit námětového cvičení. Při tom minulém se simuloval požár v Domově klidného stáří v Novém Veselí. Jednotka si chtěla vyzkoušet některé postupy, které by bylo potřeba udělat, kdyby k podobné situaci opravdu došlo," řekl Jiří Klimeš.

Protože bohdalovští hasiči musejí být neustále připraveni k výjezdům, jejich sbor se neobejde bez zásahových vozidel. K dispozici má modernější vůz Liaz K 101 a starší Avii.

Cisternová automobilová stříkačka Liaz se používá k přepravě požárního družstva i s příslušenstvím potřebným k požárního zásahu. Vůz je doslova nacpán vybavením. „Kromě spousty jiného vozíme v kabině například dýchací přístroje, zdravotnické vybavení, vysílačky, svítilny, deky a další věci máme v roletách po bocích vozu. Tam je třeba vyprošťovací zařízení, ale i elektrická centrála, abychom byli nezávislí na zdrojích energii. Samozřejmě vozíme hadice a plovoucí čerpadlo. V zadní části vozu je pak ovládací centrála cisterny, přes kterou si strojník ovládá dodávku vody," popsal velitel Klimeš.

Autor: Redakce

https://zdarsky.denik.cz/zpravy_region/bohdalovsti-hasici-letos-vyjizdeli-k-sousedum-20151121.html

Reportáž soutěž Dobráci roku Radio Region

 

Zdroj: https://zdarsky.denik.cz

 

 

Dětský den - loučení s prázdninami

     22. 8. 2015 uspořádali hasiči pro děti zábavné odpoledne. Pro děti bylo připraveno několik soutěží: střelba ze vzduchovky, chůze na chůdách, stánek BESIPU atd. Hasiči z Radešínské Svratky nám předvedli ukázku hašení požáru s jejich novou technikou, naši žáci předvedli požární útok podle hry PLAMEN a samozřejmě nemohl chybět tradiční „kopec“ pěny pro pobavení dětí. K prohlédnutí byla technika SDH Bohdalov, Radešínské Svratky a HZS ze Žďáru nad Sázavou. Samozřejmostí bylo dostatek jídla a pití. Akce byla podpořena firmou EFKO-karton s.r.o. Děkujeme všem co se na akci podíleli.

* foto na Dětský den 2015

 

 

Záznam živého vysílání Rádia Region z Bohdalova

 

 

 

Mezinárodní den dětí v ZŠ Bohdalov

     1. 6. 2015 přijal náš sbor pozvání k Mezinárodnímu dni dětí do ZŠ v Bohdalově. Děti z prvního stupně jsme seznámili s prací hasičů, mohly si prohlédnout vybavení cisterny, vyzkoušet hasičskou helmu, potěžkat vyprošťovací nářadí, vyzkoušet transport zraněného ve vakuových nosítkách a stříkání vody hadicemi. Chtěli bychom poděkovat za milé přijetí a veliký zájem dětí a těšíme se na další návštěvu v ZŠ. Touto cestou bychom chtěli poděkovat za milé přijetí a obdržené obrázky od dětí 1. stupně ze Základní školy v Bohdalově a těšíme se opět na další setkání s Vámi. Děkujeme

Obrázky dětí ze ZŠ

 

 

Slet čarodějnic

     30. 4. 2015 od 17:00 hod. jsme uspořádali Slet čarodějnic pro děti i dospělé. Byly nachystány soutěže, které byly oceněny sladkou odměnou. Děkujeme za přízeň všech zúčastněných a těšíme se na další setkání. Poděkování patří také všem, kteří se na akci podíleli.

* více foto na Čarodějnice 2015

 

 

Zlatý erb

     9. 3. 2015 jsme se zúčastnili v sídle Kraje Vysočina slavnostního vyhlášení soutěže Zlatý erb 2015. Soutěže jsme se zúčastnili v kategorii nejlepší web dobrovolného hasičského sboru Kraje Vysočina, kde jsme obsadili k našemu velikému překvapení 1. místo. Děkujeme všem, kteří se podílí na přípravě webu.

* více informací na:

Zlatý erb
Nejlepší webové stránky mají Okříšky a Jihlava

 

 

Masopust

     14. 2. 2015 jsme uspořádali tradiční Masopustní průvod obcí. Do průvodu se sešel hojný počet masek, který byl na své cestě doprovázen harmonikou. Poděkování patří všem, kteří se zúčastnili, ale také především místním občanům za jejich podporu. Děkujeme :-).

* foto na Masopust nebo Masopust II

 

 

Hasičský bál

     24. 1. 2015 jsme uspořádali v domě kultury v Bohdalově tradiční Hasičský bál. O dobrou náladu se postarala skupina Adriana. Hasičský bál byl zahájen již tradičním předtančením žaček ze ZŠ Bohdalov s ukázkou Zumby. Vystoupení bylo odměněno velikým a zaslouženým potleskem četného obecenstva.  Vrcholem večera bylo vylosování tomboly, na které se podíleli také naši sponzoři, za což jim patří veliké poděkování. Během bálu bylo všem návštěvníkům k dispozici bohaté občerstvení, jehož součástí byla i domácí kuchyně. Díky patří také všem členům SDH, kteří se podíleli na organizaci a samozřejmě všem účastníkům. Doufáme, že i v dalších letech nám zachovají přízeň a nebudou za rok chybět.

* foto na Hasičský bál