Nechte si zkontrolovat plynové kotle, doporučují lidem technici i hasiči

11.10.2013 21:32

 Lidé by si měli nechat alespoň jednou do roka zkontrolovat a vyčistit plynové kotle. Pokud zařízení nepracuje správně, nejenže může být málo účinné a lidem pak stoupají výdaje za plyn, ale hrozí například i otrava plynem nebo oxidem uhelnatým. Na nutnost pravidelné údržby kotle upozorňují servisní technici i hasiči Královéhradeckého kraje.

 „Ročně se to má kontrolovat, tak si vždycky pozvu servismana, který mi kotel seřídí, prohlídne, aby to bylo v pořádku, protože se bojím,“ říká Jaroslava Heřmanská z Hradce Králové. 

 „Čistím, rozebral jsem zapalovací hořák, poskládám ho zpátky dohromady, vyzkoušíme to a půjdeme na měření spalin a vlastní seřízení spotřebiče,“ popisuje servisní technik plynových kotlů Jaroslav Kratochvíl.„Šupinky rzi byly usazeny na hořáku, takže pak to nemůže pořádně proudit, a je to špatným spalováním,“ vysvětluje. Podotýká, že pravidelně zkontrolovat, vyčistit a vůbec starat se o kotel je dáno legislativou. „Všichni výrobci doporučují jednou za rok servisní kontrolu, tím pádem se vyhnete možnému postižení v případě požáru, pokutě od hasičů, krácení pojistky v případě pojišťovny a tak dále." Navíc technik při pravidelné kontrole zařízení vyčistí a seřídí, aby mělo stále vysokou účinnost a majiteli nestoupaly výdaje za plyn. Především ale jde o bezpečnost. „Dojde ke zhasnutí plamínku, který slouží k tomu, aby se dokázala ohřát voda v průtokovém zařízení. Nedojde k uzavření plynu, který potom samovolně uniká do prostoru, v němž je karma umístěna, v nejhorším případě může dojít k otravě kysličníkem uhelnatým,“ varuje rizika náměstek krajského ředitele hasičů pro prevenci Josef Petrák. 

 Přitom kontrola a vyčištění kotle trvá zhruba hodinu a stojí v řádu stovek korun, ale čekací doby jsou teď v sezoně dlouhé. 

 Revize kotlů na tuhá paliva by měly být od roku 2017 povinné, a to kvůli emisím. Kdo si kotel zkontrolovat nenechá, bude muset počítat s pokutou až 20 tisíc korun. Občany by to mělo donutit, aby si pořídili novější a ekologičtější zdroje tepla, například automatické kotle na uhlí a pelety. 

Autor:  Bohuslav Štěpánek, Simona Bartošová, Martin Karlík  (mkk)

 

Zdroj: www.rozhlas.cz