Rok 2023

28.03.2023 08:38

 

 

Uctění památky

    Na sobotu 23. 12. 2023 byl vládou ČR vyhlášen den státního smutku, za čtrnáct oběti střelby na Filozofické fakultě Karlovy univerzity v Praze, ke které došlo 21. 12. 2023. Ve 12:00 hod. se naši hasiči přidali k uctění památky, vyjetím techniky a minutou ticha, Tímto se přidali k profesionálním a dobrovolným jednotkám v celé ČR.

 
 

Výroční valná hromada

    16. 12. 2023 proběhla v Kulturním domě v Bohdalově výroční valná hromada našeho sboru. Byly zde předneseny zprávy o činnosti sboru, zásahové jednotky, mládeže a také o hospodaření s finančními prostředky sboru za rok 2023. Následovalo ocenění několika členů za práci ve sboru a nechyběla zde i kulturní vložka od mladých hasičů, kterou secvičili na schůzkách. Valné hromady se zúčastnili také pozvaní hosté, starosta Městyse Bohdalov Ing. Arnošt Juda, zástupci partnerského SDH Bohdalov z Pardubického kraje, okrsku Bohdalov SDH Chroustov, Pokojov, Rudolec a okolní SDH Nové Veselí, Újezd a Sázava.

* foto Výroční valná hromada



Oslavy 150 let trvání SDH v Bohdalově

    Ve dnech 23. – 24. 6. 2023 proběhly oslavy 150 let trvání Sboru dobrovolných hasičů v Bohdalově. Oslavy byly zahájeny v pátek 23. 6. slavnostní valnou hromadou v Domě kultury, které se zúčastnili členové sboru se svým doprovodem a pozvaní hosté. Slavnostní valnou hromadu navštívil i genpor. Ing. Drahoslav Ryba, bývalý generální ředitel HZS ČR a poslanec Poslanecké sněmovny PČR, plk. Ing. Vladimír Sobotka, ředitel územního odboru Žďár nad Sázavou HZS Kraje Vysočina, a starosta KSH Kraje Vysočina SH ČMS Jan Slámečka. Po přivítání všech přítomných náměstkem starosty sboru br. Jiřím Šustrem nás starosta sboru br. Roman Šimůnek seznámil s historií sboru, od jeho založení dodnes. Zprávu o činnosti zásahové jednotky přednesl br. Jiří Klimeš ml. a vedoucí mládeže br. Jaroslav Peřina vzpomněl práci mladých hasičů. Poté následovalo předání ocenění několika členům SDH Bohdalov a předání upomínkových předmětů našim hostům z Polska, bohdalovským spolkům a sponzorům. Večer probíhala volná zábava s kapelou Drink Jaroslava Šimka.

    V sobotu 24. 6. od 13 hodin pokračoval program oslav uvítáním hostů a následnou mší svatou, během které proběhlo i svěcení sochy patrona hasičů sv. Floriána. Následoval slavnostní pochod a položení věnců na hřbitov k uctění památky zesnulých a k pamětní desce zakladatele sboru Jana Nepomuka Heimricha. Slavnostní pochod byl zakončen na hasičském cvičišti proslovy starosty sboru br. Romana Šimůnka, starosty městyse Bohdalov Ing. Arnošta Judy a vedoucího OORM Bc. Stanislava Kratochvíla, který při této příležitosti udělil našemu sboru Čestné uznání KSH ČMS. Sborům byly předány pamětní stuhy na přítomné prapory a upomínkové předměty.  Po celou dobu oslav nás doprovázela dechová hudba Veseláci z Nového Veselí. Na hasičském cvičišti byla po celé odpoledne vystavena hasičská technika, která byla pro všechny návštěvníky k nahlédnutí. Během odpoledne byly připraveny ukázky. HZS Žďár nad Sázavou předvedl ukázku slaňování z vysokozdvižné plošiny, následovala ukázka výcviku psů celní správy. SDH Dlouhé předvedli hašení s koňskou stříkačkou, naši mladí hasiči si připravili ukázku dopravní nehody a SDH Nová Ves u Heřmanova předvedla ukázku hašení historickým vozidlem. Současně probíhal v hasičské zbrojnici i den otevřených dveří, kde byly k nahlédnutí historické uniformy, kroniky, fotografie i poháry a ocenění sboru. Byla možnost nahlédnout i do prostor zásahové jednotky. Večer následovala taneční zábava se skupinou PressBand.

    Celá akce proběhla za finanční podpory Městyse Bohdalov. Navštívily nás naše partnerské sbory OSP Stare Oborzyska (PL) a SDH Bohdalov (SY). Okolní SDH Dlouhé, Chroustov, Pavlov, Pokojov, Rudolec,  Najdek, Nová Ves u Heřmanova, Nové Veselí, Velká Losenice a Volfířov, které podpořily akci vystavením své techniky. Děkujeme.

* foto Oslavy 150 let založení SDH Bohdalov 23. - 24. 6. 2023

 

 

Slet čarodějnic

    V neděli 30. 4. jsme uspořádali již tradiční Slet čarodějnic. Už v 17 hodin se na naše hasičské cvičiště začali slétat první čarodějové a čarodějnice. Pro všechny děti bylo připraveno několik soutěží, po jejichž splnění dostaly od velké čarodějnice sladkou odměnu. Nelehký úkol čekal porotu, která vybírala ze všech zúčastněných čarodějů a čarodějnic tři nejhezčí. Soutěží pro dospělé byl letos týmový závod na lyžích.

    V 19 hodin byla s velkým očekáváním všech přítomných zapálena vatra, kterou zdobila čarodějnice vytvořena našimi mladými hasiči. Celý večer doplňovala atmosféru reprodukovaná hudba a samozřejmě byl k dispozici i stánek s občerstvením a malý ohýnek k opékání špekáčků.

    Děkujeme všem zúčastněným za přízeň a skvělou náladu.

* foto Slet čarodějnic

 

 

Hasičské dopoledne s MŠ

    V pátek 21. 4. jsme na našem hasičském cvičišti přivítali děti z MŠ Bohdalov. Připravena pro ně byla opičí dráha s překážkami, které musí umět překonávat mladí hasiči na soutěžích. Největší zážitek však měly děti z prohlídky hasičských aut. Viděly veškeré vybavení, které je potřebné při výjezdech, a vyzkoušely si hasičskou přilbu. Pomocí džberových stříkaček si všichni zkusili uhasit hořící hospodu. Na rozloučenou jim zahoukala hasičská auta.

    Všichni jsme si toto dopoledne moc užili a těšíme se na další shledání.

* foto Hasičské dopoledne s MŠ Bohdalov

 

 

 

Zlatý erb 2023

   18. 4. jsme se zúčastnili v sídle Kraje Vysočina slavnostního vyhlášení soutěže Zlatý erb 2023. Do soutěže jsme se přihlásili v kategorii nejlepší web dobrovolného hasičského sboru Kraje Vysočina, kde jsme obhájili k našemu překvapení 1. místo z loňského roku. Na 2. místě se umístili SDH Libice nad Doubravou a 3. místo patří SDH Žďár nad Sázavou - Zámek 2. Mimo této kategorie se soutěžilo ještě v kategorii nejlepší webové stránky obce s rozšířenou působností, kde zvítězila Jihlava a mezi obcemi I. a II. typu Velký Beranov. Děkujeme všem, kteří se podílí na přípravě webu a facebookových stránek.

* foto Zlatý erb 2023

* více info https://www.kr-vysocina.cz/zlaty-erb-nejlepsi-webove-stranky-ma-jihlava-velky-beranov-a-dobrovolni-hasici-v-bohdalove/d-4119962

 

 

Masopust

    V sobotu 18. 2. od půl deváté ráno, bylo možné potkat po naší obci několik masek, které byly součástí tradičního masopustního průvodu. Masopust organizovali dobrovolní hasiči z Bohdalova, ale přidala se i široká veřejnost, za což jim patří poděkování. Ve větrném počasí, a aby nikomu z průvodu nebyla zima, se o zahřátí postarali občané s nabídkou něčeho ostřejšího a nechyběly ani tradiční masopustní dobroty. O dobrou náladu a hudební doprovod se postarala kapela PRESS BAND. Kdo měl zájem, mohl si zatancovat nebo zazpívat oblíbené písně. Děkujeme všem občanům za jejich podporu a těšíme se na setkání u dalších akcí.

* foto Masopust

 

 

Hasičský bál

    V sobotu 21. 1. 2023 jsme uspořádali po dvouleté přestávce tradiční Hasičský bál. I tento rok nás večerem provázela výborná kapela JORDAN II. Program nám zpestřily svým vystoupením moderní gymnastky z TJ Sokol Žďár nad Sázavou. Překvapením večera byla volba královny krásy, kterou si připravily naše hasičky.
    Děkujeme všem, kteří se za námi přišli pobavit a zatancovat, sponzorům za dary věnované do tomboly a všem pořadatelům za zajištění klidného průběhu celého plesu.

* foto Hasičský bál